Eine ganz besondere natürliche Umwelt

morten.bruhl@hotmail.com

Montag 17 August 2015 Morten Brühl

Geschäftsbedingungen:
Excellent
Anwesenheit von Schneefeldern:
Nein

(In Danish)

Vi har rejst og vandret en del med vores familie, og fandt at det var tid til en god, lang rundtur med overnatning i refuge (hytte på bjerget). Valget var ikke svært og Tour de Mont Blanc en passende udfordring. Vi bookede vores vandringtur og de fleste overnatninger på http://www.autourdumontblanc.com/en/ hvor der er meget god information, inspiration og tips at hente. Vi valgte den klassiske rejse modurs med start i Les Houces uden for Chamonix. Turen blev planlagt til 9 dage på vandring, hvilket med en samlet distance på godt 190 km og 10,000 meters højde stigning - op og ned - jo er lidt af en stroppetur. Familien på to vokse og teenager piger på 14 og 17 år er i hvad vi kalder "god grundform", og turen blev vandret som planlagt på 9 dage. Skulle vi revurdere turen, så ville en hviledag eller to meget kortere dage, så man samlet fik 10 dage være perfekt.

Medbring tøj til al slags vejr. Vi vandrede midt i højsæsonen slut juli og start august. Vi havde brug for både fleece, regntøj, extra sokker, extra trøjer, T-shirt, solcreme etc., så det er med at være godt forberedt. Vi planlagde turen med overnatning med halvpension, hvilket gør at du slipper slæbe på mad i stor udstrækning. Vi havde et lille gasblus og en gryde med, som på regnvejrsdagene var super til en var kop suppe eller nudler når man fryser en smule i vinden. En god varm kop cacao eller kaffe sidder jo også godt når det blæser.
Til overnatning i refugerne eller pensionaterne, behøver du ikke sengetøj eller sovepose, men blot en lagenpose eller et lagen. Har du ikke det med så går det at leje de fleste steder. Maden er god og rigelig, alle værter ved at du som vandrer behøver energi efter en lang dag på tur.
Tag Cash med. Mange steder er der ikke mulighed for at betale med kort, og vi havde et sted som normalt tager kort hvor der var brud på linjen så det ikke gik alligevel.

Vi gik følgende rute med overnatning
Dag 1 - Les Houches til Le Praz (2 km syd for les Contamines-Montjoie. Let vandret, men gode pause muligheder. Tid – 8½ time med pauser.
Dag 2 - Le Praz til Refuge du Col de la Croix du Bonhomme. Meget hyggelig hytte, noget spartansk, men værterne er meget imødekommende og hyggelige. En ”op tur” med hele 1300 meter op. Tid – 6 timer med pauser.
Dag 3 - Refuge du Col de la Croix du Bonhomme til Refuge Elisabetta Soldini (Elisabetta) i Italien. En meget smuk tur gennem Col des fours hvor man får en blændende udsigt mod Aiguilles de la Lex Blanche. Et stop i la ville des Glaciers er ”a must” hvor man køber et stykke ”tomme de Savoir” direkte fra ostebonden som laver osten på plads. Murmeldyr den sidste km er en bonus. Tid – 8 timer med pauser.
Dag 4 – Elisabetta til Refuge Bertone. Her ses Mont Blanc som tydeligst fra sydsiden og hele formiddagen gik vi med en formidabel udsigt. Hele Val de Veny er en oplevelse. Tag dig god tid til nogle gode fotoer. Turen ned til Courmayeur er hård, og med en vrikket ankel tog vi liften fra Plan Checrouit for EUR 10 per pers. Turen op til Bertone er 800 meter op uden nogle falde partier. Tager mindst 2 timer. Tid – godt 9 timer. Sørg for a spise godt inden opturen til Bertone.
Dag 5 – Bertone til Gite Alpage de La Peule (SWI). Igen en lang tur i distance, og kun den sidste bid fra Refuge Elena til Grand Col Ferret er sej. I regn desuden, endnu gladere for at komme op. La Peule tager prisen som vores hyggeligste overnatning. Igen simpelt, men pænt og rent. Stor kamin i hovedhuset hvor alt vådt tøj blev tørret. Aftensmaden var i særklasse vores bedste oplevelse. Måske fordi vi var hundesultne, med første gang vi fik salat til forret. Har også egen osteproduktion, Raclette, som indgår i morgenmaden. Dejligt sted, kan varmt anbefales. De tager kreditkort. Tid – 9 timer, mest pga. af dårligt vejr.
Dag 6 – La Peule til Champex. Auberge Gite Bon Abri ligger lidt uden for byen men er et fint lille sted med vores forhold, og masser af varmt vand i bruseren! Her var kort læseren i brugbar om aftenen, men det lykkedes at få det ordnet om morgenen. De små byer Praz de Fort og Issert er nogle af de mest billedskønne byer på hele turen! Stop i Champex og sørg for at handle frokost til de næste 3 dage – der er ingen shops inden Argentiere i Chamonix-dalen. Fine cafeer og restauranter i Champex ved söen. Herlig udsigt. Tid – 7 timer.
Dag 7 – Bon Abri til Chalet de Charemillion (FR). En lang og sej tur med 1600 højde meter og 25 km. Altså, start så tidligt som muligt. Turen via Bovine er fantastisk med en udsigt over Rhone Dalen som ikke bliver flottere. Også på Bovine går der køer på sommer græs. Hyggeligt. Servering mulig halvejs til Col de la Forclaz. Der er en lille souvenir shop i Forclaz, med et meget begrænset udvalg i lidt mad og drikke. Ingen brød t ex. Turen via la Peuty op til Col de Balme er flot men med en 800 meter stigning. Udsigten som møder dig i collet er enestående og Mont Blanc ses fra en smuk side. Refuge du Col de Balme har intet rindende vand, så vi gik 40 min ned til Charamillion. Værd det! Meget smukt og fin service og mad. Hjemmelavede marmelade til morgenmad! Tid – 10½ time. Puhh.
Dag 8 – Charamillion til Chalet de la Flégère. Planlagde via Lac Blanc, men det blev droppet pga af dårligt vejr. Turen er speciel og der er passager på stiger på siden af bjerget som skal forceres. Er man højdeskræk – tag ikke den rute, men vælg det øvre rute af Tour de Mont Blanc (TMB) som går via Col des Montets. Tager ca. 1 time extra, men uden stiger. Stigerne var et stort hit for os, og masser af billeder. Masser af blåbær i dalen. Tid – 7 timer.
Dag 9 - Chalet de la Flégère tilbage til udgangspunktet les Houches. Turen de første 2 timer er flad til Planpraz. Her myldrer det op med turister fra Chamonix. 700 meter op til Le Brevent er sej men smuk. Når man vel er kommet op og forbi turistmylderet, så stop ved Refuge de Bei Lachat for frokost. Bedre frokost udsigt lige over for Mont Blanc findes simpelthen ikke. Turen ned er land 1600 meter, som tager på knæene. Boende hos Michel Fagot er en fin base at starte og slutte på. Lige ved siden af kirke, bageri og supermarked samt post og restauranter. Tid – 8 timer med pauser.
Vist er det en lang tur, men det er det hele værd. Når familien var vel nede igen efter 9 seje og herlige dage, var det smil af både beundring og lykke. Vi kan varmt anbefale turen! Havde der været 6 stjerner at dele ud, så var de gået til Tour de Mont Blanc.

Wanderer Tagebuch